12 zdravotních přínosů čajů typu Pu-erh • DOBRÁ ČAJOVNA PRAHA | Oficiální E-shop

12 zdravotních přínosů čajů typu Pu-erh

puerh-tea-benefits

Čaj Puerh se v tradiční čínské medicíně používá již po několik staletí. Ve skutečnosti je to kvůli všem jeho zdravotním přínosům, tento vyzrálý archivní čaj se též historicky nazývá Čaj císařů

Na základě vědeckých studií jsme pro vás zde uvedli 12 zdravotních přínosů čaje Pu-erh. Pravidelné pití šálku tohoto čaje každý den dokáže doslova dělat zázraky!

43-1

  1. SNIŽUJE HLADINU CUKRU V KRVI

Podle National Diabetes Statistics Report z roku 2020  má cukrovku 34,2 milionů Američanů , zatímco 88 milionů dospělých Američanů je v prediabetické fázi. Mezi Američany mladšími 20 let se také zvýšily nové případy diabetu 1. a 2. typu. 

Antidiabetický lék s názvem „Acarbose“ nebo „Precose“ se obvykle používá k léčbě prediabetu a diabetes mellitus 2. typu. Ale tento lék obvykle přichází s mnoha vedlejšími účinky, včetně průjmu a nadměrné plynatosti (s plynatostí). 

V roce 2015 5. číslo časopisu Food & Function zveřejnilo zprávu, která uvádí, že polysacharid pu-erh čaje (PTPS) může být mnohem lepší alternativou k akarbóze . 

Po provedení předběžných experimentů na myších vědci zjistili, že PTPS může potlačovat krevní glukózu, zejména alfa-glukosidázu, lépe než akarbóza. Tato zjištění dokazují, že čaj puerh prospívá při udržování cukrovky.

11-1602676378

  1. PODPORUJE ZDRAVÍ POKOŽKY

Existuje několik výhod čaje puerh pro pokožku. Například čaj puerh snižuje účinky poškození pokožky sluncem, aby byla zdravá. Ztráta elastinu ve vaší pokožce způsobuje stárnutí kůže, ale čaj puerh chrání také elastin. 

Navíc díky antimikrobiálním a antioxidačním vlastnostem čaje puerh je vynikající složkou produktů proti stárnutí a kosmetiky pro péči o pleť. 

Studie z roku 2019 zkoumala a analyzovala antioxidační a antibakteriální schopnosti sheng(zelený) a shu(tmavý) typů čaje puerh. K tomuto účelu používali hydroalkoholové a vodné extrakty obou typů čaje. 

Výsledky byly slibné – výtažky z shu i sheng puerhu potlačují růst S. aureus (nebezpečné bakterie, které mohou způsobit kožní infekce). To je důvod, proč pravidelné pití čaje puerh může pomoci vymizet akné a hloubkově vyčistit pokožku.

gaba

  1. SNIŽUJE ÚZKOSTI A DEPRESE

Úzkostné poruchy postihují každý rok přibližně 18,1% americké populace . Není tedy překvapením, že úzkostné poruchy jsou nejčastější duševní nemocí v USA 

Když pociťujete menší bolesti ze stresu, čaj puerh vám může pomoci uvolnit se a snížit stres v tomto procesu. 

Ve skutečnosti čaj puerh obsahuje fytochemikálie, jako je kyselina gama-aminomáselná (GABA), která má relaxační účinky a přispívá ke snížení hladiny stresu. Vychutnejte si denně uklidňující šálek čaje puerh, který vám pomůže zmírnit stres a klidně spát celou noc (pozn. v případě pravidelného pití po ránu).

4-1602676345

  1. SNIŽUJE OBEZITU A POMÁHÁ PŘI HUBNUTÍ

Dalším zdravotním přínosem čaje puerh je, že vaše tělo přestane produkovat vyšší hladiny tuku. Tímto způsobem potlačuje syntézu mastných kyselin. Pokud tedy spojíte pravidelný pohyb a zdravou stravu s konzumací čaje puerh, možná se vám podaří zhubnout. 

V roce 2019 skupina vědců zjistila, že houpací cvičení spolu s čajem puerh obsahujícím theabrownin může snížit obezitu u potkanů. Krysy byly krmeny stravou s vysokým obsahem soli, tuku a cukru. Některé z těchto krys byly nuceny cvičit houpání po dobu 30 minut denně, zatímco jiné necvičily vůbec. 

Bylo zjištěno, že puerh theabrownin zabraňuje inzulínové rezistenci a obezitě u potkanů. Na druhé straně se hladiny dopaminu u krys po cvičení houpání zvýšily. 

Další studie z roku 2019 naznačila, že pití čaje puerh prospívá hubnutí a také pomáhá snižovat obezitu. Výzkumníci přiměli některé myši k dietě s vysokým obsahem tuku, která způsobila obezitu zvířat a zvýšila jejich tělesnou hmotnost, stejně jako hmotnost jater a tukové tkáně. 

Dále vědci podávali myším čaj puerh po dobu 22 týdnů. Výsledky ukázaly, že léčba čajem puerh významně snížila tělesnou hmotnost, tukovou hmotnost a hmotnost jater myší. 

Navíc čaj puerh reguloval metabolismus mastných kyselin (MK) při obezitě. Vědci doufali, že tato zjištění povedou k novým terapeutickým přístupům k léčbě obezity. 

5-1602676350

  1. ZACHYCUJE TOXINY

Tradiční čínská medicína používá čaj puerh, aby pomohl játrům a slezině filtrovat toxiny v celém těle. Vyčištěním toxinů vám jednoduché cukry a mikroorganismy v čaji puerh čistí krev. 

Čaj Puerh také obsahuje spoustu přírodních sloučenin, které pomáhají dodávat zvýšenou hladinu kyslíku do mozku a dalších částí těla. 

To zlepšuje krevní oběh, což umožňuje čaji puerh redukovat volné radikály, které mohou jinak způsobit vážná onemocnění. A čím lepší průtok krve, tím lepší bude vaše celkové zdraví!

bone-health

  1. ZLEPŠUJE ZDRAVÍ KOSTÍ

Jak stárnete, vaše kosti jsou slabé a křehké, což vede ke stavu zvanému osteoporóza. V závažných případech můžete být kvůli tomuto stavu kostí dokonce hospitalizováni. 

Kosti mohou slábnout z několika důvodů, jako je nedostatek základních minerálů a vitamínů (včetně vitamínu D a vápníku), hormonální změny způsobené během menopauzy nebo jen obyčejná nečinnost. 

V roce 2017 vědci v Číně experimentovali, aby zjistili, zda extrakt z čaje Puerh (PTE) může snížit osteoporózu vyvolanou ovariektomií u samic potkanů ​​Wistar. Z tohoto důvodu byly potkanům podávány různé koncentrace PTE a destilované vody po dobu 13 týdnů. 

Vědci analyzovali mimo jiné minerální hustotu stehenní kosti (BMD) a biomechanické vlastnosti kostí u krys. 

O třináct týdnů později zjistili, že léčba PTE u krys udržovala stabilní množství fosforu a vápníku, kromě zlepšení biomechanických vlastností kostí a femorální BMD. Tento experiment prokázal, že čaj puerh může snížit osteoporózu u potkanů ​​a potlačit tvorbu buněk degradujících kosti.

6-1602676354

  1. CHRÁNÍ PŘED PORANĚNÍM ŽALUDEČNÍ SLIZNICE

V roce 2018 někteří vědci zkoumali, zda výtažky z puerhového čaje mohou chránit před poškozením žaludeční sliznice vyvolaným etanolem u potkanů ​​Sprague Dawley. 

Skupiny potkanů ​​byly léčeny buď destilovanou vodou, práškem ze zeleného čaje nebo extrakty z čaje puerh po dobu 14 dnů. 

Poté vědci orálně podali absolutní etanol všem krysám. To, co našli, bylo ohromující –  účinek čaje puerh proti žaludečním vředům byl větší než účinek zeleného čaje. 

Výtažky z čaje puerh také potlačovaly tvorbu žaludečních lézí u potkanů. Tyto účinky ukázaly, že čaj puerh hraje roli při ochraně vrstvy žaludečního hlenu.

7-1602676359

  1. MÁ PROTIZÁNĚTLIVÉ VLASTNOSTI

Některé sloučeniny, jako neoechinulin A a asperglaucid, se nacházejí ve vysokém množství jak ve zralém, tak v syrovém čaji puerh. Mikroby zapojené do procesu fermentace puerh produkují tyto sloučeniny, o kterých je známo, že mají protizánětlivé vlastnosti. 

Například vědci v roce 2016 zjistili, že  protizánětlivé účinky asperglaucidu zabraňují degradaci chrupavky.

Cholesterol

  1. SNIŽUJE CHOLESTEROL

Ve studii provedené v roce 2018 vědci zjistili, že pití  čaje puerh snižuje aterosklerózu (hromadění tuků a cholesterolu na stěnách vašich tepen). 

Po dobu 6 týdnů byla myším podávána standardní potrava a po této době byly myši převedeny na dietu obsahující 0,15 % cholesterolu a 21 % tuku. Vědci také podávali myším čaj puerh po dobu 8-16 týdnů. 

Zjistili, že konzumace čaje puerh nejen minimalizuje časnou tvorbu tukových pruhů, ale také snižuje velikost pokročilých fibromastných plaků.

metabolicky-syndrom

  1. ZLEPŠUJE METABOLICKÝ SYNDROM

Inzulínová rezistence, vysoký krevní tlak, přebytečný břišní tuk a řada dalších zdravotních problémů jsou běžné charakteristiky metabolického syndromu. To je důvod, proč je známo, že zvyšuje vaše riziko cukrovky 2. 

Naštěstí může čaj puerh pomoci zvládnout metabolický syndrom. Podle studie z roku 2017 postfermentovaný čaj puerh, bohatý na kofein a polyfenol, zlepšuje metabolický syndrom . Vědci, kteří provedli studii, krmili některé myši stravou s vysokým obsahem tuků (HFD). Později zjistili, že čaj puerh zlepšil poruchu metabolismu lipidů a glukózy u myší krmených HFD. 

Novější studie, publikovaná v roce 2020, zjistila, že extrakt z čaje puerh (PTE) může modulovat metabolomické a mikrobiomické reakce. V důsledku toho může PTE snížit poškození jater a tlustého střeva způsobené chronickou konzumací alkoholu.

9-1602676368

  1. CHRÁNÍ NERVOVÝ SYSTÉM

Nervové buňky uvnitř vašeho mozku uvolňují velmi silný neurotransmiter zvaný „glutamát“. Hraje zásadní roli ve vašem učení, vnímání a paměti. 

Nadměrné množství glutamátu ale vede k masivnímu poškození mozku, které váš mozek přestane zpracovávat relevantní informace. 

Studie z roku 2016 však prokázala, že čaj puerh má příznivé účinky na nervový systém. 

Například v průzkumu čaj puerh zmírnil krysí epilepsii, chránil nervové buňky před nekrózou a snížil expresi metabotropního glutamátového receptoru 5 (mGluR5) v hippocampu (části vašeho mozku, která reguluje učení, paměť, motivaci a emoce). 

Výzkumníci studie došli k závěru, že čaj puerh je přírodní neuroprotektivní činidlo.

boost-energy

  1. ZVYŠUJE ENERGII

Pití šálku čaje puerh každý den může zlepšit vaši duševní koncentraci a zvýšit hladinu energie díky kofeinu obsaženému v čaji. 

Standardní šálek kávy obsahuje 105 miligramů kofeinu ve srovnání s 60-70 miligramy v 8-uncovém šálku čaje puerh. 

Takže pokud patříte k těm, kteří jsou příliš neklidní po pouhém šálku kávy nebo podobně, je pro vás puer čaj tím pravým nápojem! Umožní vám odpočinout si a pak vám dodá další vzpruhu bez kofeinové srážky, takže zvládnete i únavný den.

12-1602676383

Čaj Pu-erh nežádoucí účinky a rizika

I když čaj Pu-erh kofeinu obsahuje nižší hladiny než jiné čaje, konzumace příliš velkého koncentrovaného množství může způsobit bolesti hlavy, závratě, průjem, pálení žáhy, nespavost a další vedlejší účinky.

A co je důležitější, mějte prosím na paměti, že pokud trpíte některým z výše uvedených zdravotních stavů, jako je vysoký cholesterol nebo cukrovka, neměli byste používat čaj puerh jako náhradu za standardní léčbu. Vždy je lepší se nejprve poradit se svým lékařem.

ZDROJ ČLÁNKU: https://www.justpuerh.ca/pages/what-are-the-benefits-of-drinking-puerh-tea

 

Relevantní studie:

  • Cai X, et al. (2016). Pu-erh tea extract ameliorates high-fat diet-induced nonalcoholic steatohepatitis and insulin resistance by modulating hepatic IL-6/STAT3 signaling in mice. DOI:
    10.1155/2018/3197829
  • Cao H. (2013). Polysaccharides from Chinese tea: recent advance on bioactivity and function. DOI:
    10.1016/j.ijbiomac.2013.08.033
  • Ding Y, et al. (2015). Pu-erh tea down-regulates sterol regulatory element-binding protein and stearyol-CoA desaturase to reduce fat storage in Caenorhaditis elegans. DOI:
    10.1371/journal.pone.0113815
  • Huang F, et al. (2019). Theabrownin from Pu-erh tea attenuates hypercholesterolemia via modulation of gut microbiota and bile acid metabolism. DOI:
    10.1038/s41467-019-12896-x
  • Jensen G, et al. (2016). Reduction of body fat and improved lipid profile associated with daily consumption of a Puer tea extract in a hyperlipidemic population: a randomized placebo-controlled trial.
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818050/
  • Kubota K, et al. (2011). Improvements of mean body mass index and body weight in preobese and overweight Japanese adults with black Chinese tea (Pu-Erh) water extract. DOI:
    10.1016/j.nutres.2011.05.004
  • Lin H, et al. (2019). Systematic review and meta‐analysis of anti‐hyperglycaemic effects of Pu‐erh tea. DOI:
    10.1111/ijfs.13966
  • Sun Y, et al. (2019). Anti-obesity effects of instant fermented teas in vitro and in mice with high-fat-diet-induced obesity.
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31143917/
  • van Dam J, et al. (2017). Polysaccharides in human health care.
    journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X1701200604
  • Xie J, et al. (2017). Pu-erh tea water extract mediates cell cycle arrest and apoptosis in mda-mb-231 human breast cancer cells.
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28428754/
  • Zhang Y, et al. (2016). The microbiome and metabolites in fermented pu-erh tea as revealed by high-throughput sequencing and quantitative multiplex metabolite analysis. DOI:
    10.1371/journal.pone.0157847
  • Zhao X, et al. (2013). Fermented Pu-erh tea increases in vitro anticancer activities in HT-29 cells and has antiangiogenetic effects on HUVECs.
    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24579782/

 

 

2 thoughts on “12 zdravotních přínosů čajů typu Pu-erh

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Akční-letenky.com⛩ ČajovýAltán.cz ◄